Beleidsplan Stichting Small Support 2023 - 2030
1. Voorwoord
Voor u ligt het beleidsplan van de Stichting Small Support, een filantropisch vermogensfonds gevestigd te Denekamp, gemeente
Dinkelland, verder te noemen SSS fonds. In dit beleidsplan treft u de hoofdlijnen aan waarop het beleid van het SSS Fonds zich zal richten. Dit beleidsplan heeft betrekking op de periode 2023 – 2030. Hierin worden de doelstellingen, de wijze van verwerven van inkomsten, het beheer en besteding van het vermogen en de verwachte resultaten van de gezamenlijke inspanning verwoord.
2. Doelstelling
De Stichting Small Support is opgericht op 06-09-2023.
Volgens Artikel 2 van de statuten heeft de Stichting ten doel:
a. het ondersteunen van binnen Nederland gevestigde rechtspersonen welke uitsluitend of nagenoeg uitsluitend een algemeen maatschappelijk belang beogen, een en ander als bedoeld in artikel 33 lid 1 ten 4e van de Successiewet 1956;
b. het bevorderen en ondersteunen van belangen op sociaal, cultureel en wetenschappelijk gebied door organisaties gevestigd in Nederland. Het werkgebied kan evenwel ook ergens anders ter wereld zijn.
Het SSS fonds wordt door de Belastingdienst gerangschikt als algemeen nut beogende instelling (ANBI). Het SSS fonds heeft geen winstoogmerk.
Zoals blijkt uit artikel 12.2 van de statuten zal een batig saldo bij liquidatie moeten worden besteed ten behoeve van een ANBI met een soortgelijke doelstelling.
3. Activiteiten
Het SSS fonds initieert en voert zelf geen projecten uit maar stelt primair financiële middelen ter beschikking aan organisaties en initiatieven middels eenmalige of meerjarige donaties.
Wel stelt ze zich waar mogelijk, of indien gewenst, op als adviseur en verbindende factor tussen diverse organisaties om een grotere maatschappelijke doeltreffendheid te bereiken.
4. Doelbestedingen
Het fonds spant zich in om de haar ter beschikking gestelde gelden doelmatig en op een evenwichtige wijze te besteden. Het fonds ziet het als haar missie de kwaliteit van de samenleving te verbeteren.
Het bestuur richt zich op enkele kerndoelen:
- Het geven aan projecten en organisaties die verbeteringen realiseren op het gebied van gezondheid.
- Het geven aan projecten en organisaties die zich bezighouden met zelfredzaamheid en armoedebestrijding van diverse groepen in de samenleving zoals ouderen, jongeren, gehandicapten en andere kwetsbare groepen.
- Het geven aan projecten en organisaties die bijdragen leveren aan het plezier, saamhorigheidsgevoel, eenzaamheidsbestrijding, meedoen en inclusiviteit van de maatschappij waarin wij leven.
- Het geven aan projecten en organisaties die zich sterk maken voor het behoud van de natuur en het milieu, biodiversiteit en dierenwelzijn.
- Het geven aan projecten en organisaties die zich bezighouden op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en noodhulp in het buitenland.
Dit wordt slechts gedaan middels giften en donaties aan kleinere (ANBI) organisaties die al bewezen goed werk hebben verricht op dit gebied.
Het SSS fonds legt zich ondanks de ruime statutaire doelstellingen ook een aantal beperkingen op.
- De statutaire doelomschrijving legt geen geografische beperking op voor wat betreft de bestemming van de door de stichting te verlenen ondersteuning. De te ondersteunen organisatie dienen wel in Nederland gevestigd te zijn.
- De eerste jaren is het werkgebied primair de regio Oost Twente.
- Secundair daarop is de regio Twente.
- Daarna komen doelen die een nationale of internationale focus kennen.
De omvang van de jaarlijks beschikbare geldmiddelen is niet zodanig dat we overal actief kunnen zijn. We kennen de instellingen die ondersteuning vragen in de primaire en secundaire regio beter. Het ligt dan ook voor de hand de regionale focus te handhaven, zonder eventuele steun elders op voorhand uit te sluiten. Het blijft voor organisaties mogelijk om actief projecten elders voor te leggen voor ondersteuning. Het bestuur zal vervolgens per project beoordelen of het voor een bijdrage in aanmerking komt. Aanvragen van projecten door organisaties uit andere regio’s zullen echter slechts bij hoge uitzondering worden gehonoreerd.
Bij voorkeur worden uitkeringen gedaan aan instellingen die zelf ook een ANBI beschikking van de Belastingdienst hebben en die doelbestedingen hebben en/of giften en donaties doen die ruim onder de grens liggen van eisen die onder andere de Nationale Loterij kent voor het verstrekken van uitkeringen. Richtlijn van het SSS Fonds is ongeveer 100.000 Euro. Bovendien is het niet wenselijk dat men personeel in dienst heeft. Echter als een initiatief, project of organisatie niet aan alle voorwaarden voldoet maar een bijzonder algemeen belang dienen, kunnen zij onder voorwaarden toch in aanmerking komen voor een bijdrage.
Er wordt geen ondersteuning geboden aan projecten en organisaties die zich primair bezighouden met levensbeschouwelijke en religieuze zaken of het uitdragen daarvan. Tevens wil het SSS fonds geen zaken steunen die normaal gesproken door de overheid gefinancierd dienen te worden.
Verder geeft het SSS fonds in beginsel geen bijdragen aan:
- Individuele hulpvragen en ondersteuning
- Activiteiten met een commercieel oogmerk
5. Besteding van het vermogen
In de eerste jaren zal het fonds jaarlijks bedragen uitkeren die via giften, schenkingen of donaties worden verkregen. Er zal een kleine buffer worden opgebouwd om jaren te kunnen opvangen waarin minder donaties worden verkregen. Tevens zullen hieruit de lopende kosten betaald moeten worden.
Na verloop van tijd zal er naar verwachting vermogen worden opgebouwd uit ontvangen erfstellingen. Om dan de continuïteit van het Fonds te waarborgen geniet instandhouding van het vermogen op dat moment de voorkeur.
Het bestuur is voornemens de inkomsten uit het vermogen dan jaarlijks geheel te besteden aan uitkeringen aan goede doelen. Aangezien de revenuen uit eventuele beleggingen van jaar tot jaar kunnen fluctueren, wordt dit over meerdere jaren gemiddeld.
Jaarlijks stelt het bestuur het budget vast met daarin enige richting waar de gelden en in welke categorieën deze zullen worden besteed, zonder zich op voorhand daarop al te veel vast te leggen, daar de meeste aanvragen gedurende het jaar binnen komen.
Tevens is het op enig tijdstip mogelijk dat het SSS fonds een of meerdere nalatenschappen, schenkingen of donaties ontvangt. Dit is echter niet vooraf te voorzien.
Na het beëindigen van de ontvangst van periodieke uitkeringen, is het bestuur van mening, dat het zoveel mogelijk in stand houden van het opgebouwde vermogen belangrijk wordt om de continuïteit van de bestedingen in de loop van de jaren te verzekeren. Het bestuur wenst verkregen erfstellingen de schenkingen aan goede doelen nog minstens 20 jaar te kunnen continueren.
6. Beheerd vermogen
Het bestuur zal te zijner tijd een beleggingsstatuut opstellen waarin de principes van het beheer van het vermogen, de rapportages en de praktische uitvoering is vastgelegd. Dit statuut zal er in hoofdlijnen als volgt uit zien:
Het vermogen zal deels worden belegd met een risicomijdend karakter in vastrentende waarden en deels in effecten met een neutraal risicoprofiel. Aandelen zullen worden gewaardeerd op verkrijgingsprijs of lagere beurswaarde voor de totale portefeuille. Obligaties worden gewaardeerd tegen de verkrijgingsprijs met als maximum de nominale waarde. Afwaarderingen tegen lagere beurswaarde worden gemuteerd op het batig/nadelig saldo.
Het SSS Fonds is dan ook te kenmerken als een zuiver vermogensfonds dat het ingebrachte vermogen, gecorrigeerd met inflatiecorrectie, zoveel mogelijk in stand houdt. Het vermogen moet voldoende blijven om de continuïteit van de reguliere jaarlijkse uitkeringen te waarborgen.
7. De Organisatie
Contactgegevens:
• Stichting Small Support
• Lomanskamp 32B
• 7588 SB Beuningen
• Email: info@stichtingsmallsupport.nl
• Website: https://stichtingsmallsupport.nl
• RSIN: 865608441
• KVK: 91294800
8. Het Bestuur
Het bestuur bestaat momenteel uit 3 personen:
• Voorzitter: Dhr. T.J.W. Koehorst
• Secretaris: Dhr. J.G.M. Aveskamp
• Penningmeester: Dhr. G.H.J. ten Dam
Alle bestuursleden doen dit werk pro deo.
Momenteel is er geen bestuursreglement.
9. Werknemers
De Stichting heeft geen personeelsleden in dienst.
Incidenteel kan er externe expertise worden ingehuurd op het gebied van fiscaliteit, juridische en notariële zaken.
Dit beleidsplan is vastgesteld in de bestuursvergadering van 4 oktober 2023.